Повернутися до звичайного режиму

Всесвітній день поширення інформації про аутизм.

З 2008 року 2 квітня визначають Всесвітній день поширення інформації про аутизм. По усьому світу у цей день одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом нервової системи, що утруднює комунікацію.Рівень знань та сервісів для людей з аутизмом в Україні знаходиться на досить високому рівні. В нас вже є зразкові заклади, батьківські асоціації та громадські організації, які докладають чимало зусиль, щоб забезпечити «особливим» дітям гарне майбутнє.

Аутизм – таке порушення розвитку, при якому відзначаються труднощі у формуванні соціальних контактів із зовнішнім світом та іншою людиною й позначає цілий комплекс психічних та поведінкових розладів.

Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки та лікарі їх вчасно помітять, то такій людині можна допомогти втримати зв`язок зі світом.

Батькам радять консультуватися із фахівцями, якщо:

  • дитина слабо реагує на світло;
  • різко реагує на голосні звуки;
  • зациклюється на одній іграшці;
  • тривалий час повторює один і той самий рух;
  • довго не починає говорити;
  • в більш старшому віці аутичні діти здаються відчуженими, байдужими до навколишнього;
  • відмовляються від колективної гри.

Аутизм не завжди супроводжується зниженням інтелекту, дуже часто такі люди проявляють гарні, а подекуди й виняткові здібності у певних сферах: володіють абсолютним музичним слухом, відмінно грають у шахи, малюють, рахують, тощо.

Батьки аутичних дітей повинні пам`ятати, що чим раніше буде надана дитині допомога – своєчасна діагностика та корекційне втручання, тим більше шансів у дитини бути адаптованою до життя у дорослому віці.

Тому, якщо батьків щось насторожує в поведінці дітей, необхідно звернутися за допомогою до фахівців, які дадуть відповідні рекомендації та при необхідності визначать умови виховання й навчання дитини, щоб допомогти їй.

Працюючи з «особливими» дітьми, фахівці та батьки спільними зусиллями можуть розвинути їх уяву, здібності, навчити ефективним способам спілкування та взаємодії з навколишнім світом.

Аутизм – це не вирок, це всього діагноз, своєчасне визначення якого в більшості випадків допомагає вчасно розпочати процеси реабілітації та адаптації

Кiлькiсть переглядiв: 154

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.