ПІСОЧНА ТЕРАПІЯ: СУТЬ ТА ЗАВДАННЯ. ЯКУ ПІСОЧНИЦЮ ТА ПІСОК ОБРАТИ ДЛЯ ЗАНЯТТЯ.

На сьогоднішній день у психологічній та психотерапевтичній роботі використовують різні методи і техніки. Одним із популярних методів єпісочна терапія.

Пісок– це надзвичайно цікавий і загадковий матеріал. Він здатний знімати нервову напругу, покращувати настрій, викликати найбагатші асоціації.Гра з піском захоплює і дорослих, і дітей. За допомогою таких ігорможна виразити свої відчуття та переживання. Не потрібно спеціальних навичок щоб працювати з цим матеріалом, оскільки всім дітям він знайомий і зрозумілий.

Завдання пісочної терапії

· Розкриття індивідуальності.

· Активізація творчих здібностей та фантазії.

· Розв’язання психологічних проблем.

· Позбавлення комплексів та страхів.

· Зняття внутрішнього напруження та отримання емоційного задоволення.

· Розвиток координації рухів, дрібної моторики, орієнтації в просторі.

· Формування навичок позитивної комунікації.

· Покращенняпам’яті, уваги і просторової уяви.

Пісочниця– це зменшена модель навколишнього світу, де діти можуть вільно творити, не боячись щось зламати чи зіпсувати. Зазвичай виготовляється з дерева. Пісочницю можна зробити самому чи придбати і користуватись нею в домашніх умовах. Але щобдосягнути потрібних результатів в терапіїварто займатись із спеціалістом. В кабінеті психотерапевта зазвичай є певні правила і норми щодо розміщення та наповнення пісочниць.

Види пісочниць

Юнгіанська пісочниця

Це дерев’яний ящик, який має чітко встановлені параметри – 50/70/8 см. Саме такий розмір є комфортним для сприймання. Дно і борти пофарбовані блакитним кольором, що символізує небо та водойми. Пісочницю можна поділити горизонтально на дві зони (жіноча та чоловіча) чи на три (минуле, теперішнє і майбутнє). Або ж вертикально на три частини - думки, емоції, дії. При можливості використовують 2 пісочниці – для сухого та мокрого піску.

Столи варто розміщувати в центрі кімнати, щоб до них був забезпечений вільний доступ зі всіх сторін.

Окремо на стелажах розміщуються мініатюрні фігурки, які є необхідними у пісочній терапії. Їх має бути достатня кількість і дуже важливо дозволити дитині самостійно обирати предмети для роботи. Дивлячись на вибір дитини, можна зрозуміти причину виникнення проблеми. Особливістю під час занять з піском є те, що психолог уважно спостерігає, а не керує. Це дозволяє краще зрозуміти почуття та емоції дитини.

Набір іграшок та предметів для пісочної терапії

· Люди.Повинні бути різної статі, віку, а також різних спеціальностей. Сюди ж належатьфігурки персонажів казок, легенд та міфів.

· Тварини:Свійські, дикі, морські, доісторичні, а також герої мультфільмів. Бажано, щоб були сім’ї тваринок.

· Птахи:Дикі та домашні, а також казкові літаючі істоти (динозаври).

· Комахи:Метелики, жуки, павуки, мухи та ін.

· Морські мешканці:Риби, восьминоги, краби, морські коники та зірки, мушлі та ін.

· Житло людей.Сучасні будівлі та предмети меблів, споруди шкіл, лікарень, магазинів, хатинки із казок та житла різних народів.

· Муляжі посудутапродуктів харчування.

· Транспортназемний, повітряний і водний.

· Рослинність:Дерева, трава, квіти. Можна використовувати і природні матеріали – каштани, жолуді, кора дерев, насіння рослин і т.д.

· Аксесуари:Картинки, фотографії, тканини, намистинки, гудзики, прикраси та ін.

Світлова пісочниця

Ідеальний дидактичний матеріал в ігровій терапії. Підходить для шкіл, інклюзивних ресурсних центрів, сенсорних кімнат. Саме ця пісочниця ідеально підходить дляпісочної анімації, яка є одним з найефективніших методів в розвитку дітей.Цей дивовижний процес не залишає нікого байдужим, покращує емоційний стан. Підходить для дітей з різними темпераментами.Займаючись даним видом творчості, гіперактивні дітки стають врівноваженими, скуті розслабляються, агресивні втихомирюються, тривожні заспокоюються.Дитина, яка займається малюванням на піску відчуває себе справжнім художником і митцем.

Інтерактивна пісочниця

Це сучасне і революційне обладнання, яке підходить для пісочної, сенсорної та ігрової терапії.Ця пісочниця дозволяє створити власний світ, який без зайвих зусиль змінюється чи доповнюється. За допомогою програмного забезпечення можна відтворити природні явища відповідно до законів фізики.

Використання інтерактивної пісочниці сприяє розвитку мовлення, комунікативних навичок, стимулює зорову, тактильну системи, а також розвиває загальну моторику та координацію рухів.

Який пісок використовується?

Пісок для наповнення пісочниць може бути різним. Основне щоб він був якісним: екологічним та чистим. Можна використовувати пісок з берега річки, озера чи моря. Але перед роботою його потрібно очистити і кварцувати.

Для пісочної анімації найкраще підійде дуже дрібний та сухий пісок. Мокрий стане в пригоді, коли захочеться зліпити об’ємні фігури чи будівлі. Також в цьому випадку можна використовуватикінетичний пісок. Особливість кінетичного піску в тому, що він дуже приємний на дотик, не липне до рук та одягу, легко вичищається з будь-яких поверхонь і не залишає слідів. А щоб заняття стали ще цікавішими та захоплюючими можна працювати з кольоровим піском.

Кiлькiсть переглядiв: 632

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.