Як говорити про аутизм. Уривок з книги «Петрик і фонтани»

«Петрик і фонтани» – це розповідь про знайомство Петрика і Матільди в парку поблизу фонтанів. Герої – маленькі діти, у яких багато спільного, вони люблять гратися і дізнаватися нове, але є і відмінності – у Петрика аутизм, тому він по-іншому сприймає навколишній світ, дещо повільніше розмовляє та проявляє емоції. Починаючи дружити із хлопчиком, Матільда розуміє: «Ми можемо бавитися разом, просто не так, як я звикла, але так само весело!».

Авторка книжки – українська письменниця Надія Степула. За допомогою дитячого оповідання вона пояснила, як сприймати дітей з розладами аутичного спектру і як батькам говорити про відмінності між людьми зі своїми дітьми.

Окрім ілюстрованого оповідання, книжка «Петрик і фонтани» містить навчальну сторінку для дітей. У ній є прості та зрозумілі пояснення про те, що таке аутизм, чому люди з аутизмом поводяться інакше, як дружити з аутичними хлопчиками та дівчатками. Ілюстрації до оповідання створила Оля Селічева. Серед її найвідоміших проектів: айдентика для міжнародного аеропорту «Одеса» та зоопарку в Києві.

Найкращий спосіб пояснити щось дітям – розказати їм історію чи казку. За допомогою історії про Петрика діти зможуть зануритися в інший досвід, якого в них ще, можливо, не було, або був, але вони тоді почувалися розгубленими. Ця книжка дає можливість опосередковано ознайомитися з тим, що всі діти різні й це нормально, що з будь-якою дитиною можна товаришувати і знаходити спільні інтереси. Вона буде важливою та корисною і для дорослих, адже найчастіше саме вони не знають, що робити і як правильно відповідати. ЮЛІЯ АБАЛОВА, психотерапевтка

Марк Лівін

Кiлькiсть переглядiв: 405

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.