Повернутися до звичайного режиму

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ з розладом аутичного спектру? Рекомендації батькам

У батьків є багато способів допомогти дитині з розладом аутистичного спектру. Однак при цьому важливо забезпечити собі необхідну підтримку. Коли ви виховуєте дитину з даним розладом, турбота про себе - не розкіш і не прояв егоїзму, а необхідність. Сила духу допоможе вам стати найкращими батьками. Рекомендації, запропоновані нижче, допоможуть вам полегшити життя з дитиною, яка страждає на аутизм.

Поради батькам про підтримку та лікування дитини з аутизмомЯкщо вашій дитині недавно поставили діагноз «розлад аутистичного спектру», найімовірніше, ви відчуваєте тривогу з приводу майбутнього. Ніхто не готовий почути, що його дитина нездужає й нещаслива, і діагноз «розлад аутистичного спектру» звучить загрозливо. Ви можете не знати, як найкраще допомогти дитині, або відчувати себе збитими з пантелику суперечливими порадами про лікування. Або, можливо, розмови про невиліковність аутизму переповнюють вас думками про марність будь-яких зусиль.

Хоча розлади аутистичного спектру й не можна «перерости», є багато способів допомогти дитині засвоїти нові навички та подолати труднощі розвитку. Державні програми, навчання вдома, поведінкова терапія, спеціальні програми шкільного навчання - усі ці заходи можуть задовольнити потреби дитини. Дотримуючись наміченого плану лікування, а також відчуваючи любов і підтримку, дитина зможе ефективно вчитися, рости й розвиватися.Не чекайте, поки діагноз підтвердитьсяЯк батьки дитини з розладом аутистичного спектру, найкраще, що ви можете зробити, - почати лікування безпосередньо зараз. Шукайте допомогу, як тільки ви запідозрили, що з дитиною щось не так. Не чекайте, поки симптоми пройдуть самі або дитина їх переросте. Не чекайте й офіційного діагнозу. Чим раніше дитина з розладами аутистичного спектру отримає допомогу, тим більше вона отримає шансів на успішне лікування. Раннє втручання - найбільш ефективний спосіб прискорити розвиток дитини та зменшити частоту проявів аутизму протягом усього життя.Якщо ваша дитина страждає на аутизм

  • Дізнайтеся більше про аутизм.Чим більше ви знаєте про розлади аутистичного спектру, тим краще будете підготовлені до прийняття рішень про лікування. Вивчайте методи лікування аутизму, ставте запитання, беріть участь в ухваленні всіх рішень про лікування.
  • Вивчіть усі прояви аутизму у вашої дитини.З'ясуйте, що викликає в дитини негативну поведінку, а що впливає позитивно. Що викликає стрес або лякає вашу дитину? Що заспокоює, дратує, веселить? Якщо ви розберетеся у факторах, що впливають на поведінку дитини, це допоможе в подальшому вирішувати проблеми й запобігати складним ситуаціям.
  • Прийміть усі особливості вашої дитини.Замість того, щоб акцентувати увагу на тому, що дитина відрізняється від інших і чого їй не вистачає, прийміть її з усіма перевагами й недоліками. Акцентуйте увагу на позитивній стороні її особистісних рис, радійте маленьким досягненням і припиніть порівнювати її з іншими дітьми. Відчуття того, що її люблять і приймають, допоможе дитині досягти максимальних результатів.
  • Не втрачайте надії.Неможливо передбачити розвиток розладу аутистичного спектру. Тому не робіть поспішних висновків про те, як складеться життя вашої дитини, вона, як і всі інші люди, які страждають на аутизм, здатна розвиватися та набувати нових навичок протягом усього життя.

Рекомендація 1. Створіть розпорядок і безпечну обстановкуВивчення всієї наявної інформації про аутизм і участь в його лікуванні - тривалий процес. Для полегшення життя і собі, і дитині дотримуйтеся таких рекомендацій.

  • Будьте послідовні.Дітям, які страждають на розлади аутистичного спектру, важко дається навчання поза домом (в кабінеті психолога або в школі). Наприклад, дитина може використовувати для комунікації в школі мову жестів, але ніколи не робити цього вдома. Створення стабільного оточення - найкращий спосіб поліпшити навчання дитини. Дізнайтеся, які методи використовує психолог при роботі з дитиною, і використовуйте їх удома. Запропонуйте психологу проводити сеанси в різних місцях, щоб дитина звикала до навчання в різній обстановці. Також важливо бути послідовним у взаємодії з дитиною й реакції на її поведінку.
  • Дотримуйтеся чіткого розпорядку дня.Діти, які страждають на розлади аутистичного спектру, найкраще навчаються, дотримуючись сталого розпорядку. Це також пов'язано з необхідністю стабільного оточення й послідовності в діях. Установіть для дитини розпорядок, відведіть певний час для прийому їжі, заняття з психологом, навчання та сну. Намагайтеся звести відхилення від встановленого графіка до мінімуму. Якщо зміни в розпорядку неминучі, підготуйте дитину до цього заздалегідь.
  • Заохочуйте позитивну поведінку.Позитивні зміни в поведінці дитини з розладом аутистичного спектру - довгий процес, тому постарайтеся помічати маленькі кроки дитини на цьому шляху. Хваліть її, коли вона добре поводиться або набуває нової навички. Чітко говоріть про те, за що ви хвалите дитину. Шукайте нові способи відзначити її позитивну поведінку: придумайте для неї яку-небудь символічну нагороду або дозвольте пограти з улюбленою іграшкою.
  • Створіть удома безпечне місце для дитини.Виділіть у будинку місце, де ваша дитина зможе відпочивати й почуватися в безпеці. Так вона навчиться встановлювати межі. Позначити дане місце можна за допомогою візуальних знаків, наприклад, захистити «безпечну зону» кольоровою стрічкою або позначити предмети за допомогою картинок. Можна також зробити весь будинок безпечнішим, особливо якщо ваша дитина відчуває напади гніву або прояви іншої поведінки, яка може спричинити травми.

Рекомендація 2: Знайдіть способи невербального спілкування з дитиноюЗв'язок з дитиною, яка страждає на розлад аутистичного спектру, встановити складно. Але якщо не розмовляти або навіть не торкатися до дитини, з нею можна встановити спілкування за допомогою інших способів. Спілкування відбувається, коли ви дивитеся на дитину, коли змінюєте тон голосу або використовує мову тіла. Те, як ви торкаєтеся до малюка - важливий спосіб комунікації, навіть якщо він ніколи не говорить. Потрібно тільки вивчити мову, за допомогою якої малюк спілкується з вами.

  • Звертайте увагу на невербальні сигнали.Проявивши достатньо уваги, ви зможете помітити невербальні сигнали, які посилає дитина. Звертайте увагу на відтворені нею звуки, вираз обличчя, жести, які вона використовує для позначення втоми, голоду або інших потреб.
  • Дізнайтеся, що викликає в дитини напади істерики.Коли вас не розуміють або ігнорують, ви непокоїтеся. Те ж саме відбувається і з дітьми, які страждають на розлади аутистичного спектру. Причина поганої поведінки дитини часто буває в тому, що ви не помічаєте її невербальних сигналів. Напади істерики - це її спосіб спілкуватися, переживати фрустрацію й залучати вашу увагу.
  • Приділяйте час розвагам.Діти, які страждають на розлади аутистичного спектру, в першу чергу діти. І їм, і батькам більше необхідні повноцінне життя, ніж лікування. Обов'язково плануйте час для ігор. Подумайте, що змушує дитину посміхатися або сміятися й робить більш відкритою. Придумайте спільні заняття, які подарують радість вам обом. Імовірно, дитині сподобаються заняття, в яких вона не буде бачити лікування або навчання. У спільних заняттях, що приносять позитивні емоції, є маса переваг. Гра - це основна частина навчання дітей, при цьому вона не завдає труднощів.
  • Звертайте увагу на сенсорну чутливість вашої дитини.Багато дітей з аутизмом чутливі до світла, звуків, смаків, дотику й запахів. Деякі діти з цим захворюванням, навпаки, недостатньо чутливі до сенсорних стимулів. З'ясуйте, які погляди, звуки, запахи, рухи або тактильні відчуття викликають у вашої дитини погану поведінку, а які - позитивну. Що викликає стрес у дитини? Що її заспокоює, дратує, радує? Якщо ви зрозумієте, що впливає на малюка найсильніше - ви зможете краще справлятися з проблемами, запобігати складним ситуаціям і формувати позитивний досвід.

Рекомендація 3. Розробіть персональний план лікуванняСьогодні є так багато методів лікування аутизму, що іноді буває складно вибрати той, що підходить саме вашій дитині. Ви почуєте безліч різних, іноді навіть суперечливих порад від батьків, учителів і лікарів. Розробляючи для дитини план лікування, пам'ятайте про те, що немає єдиного засобу, який підійшов би всім. Кожна людина, яка страждає на розлад аутистичного спектру, унікальна, зі своїми слабкостями й сильними сторонами.Ефективний план лікування:

  • ґрунтується на інтересах дитини;
  • передбачає чіткий розпорядок;
  • будує навчання на послідовності простих завдань;
  • передбачає ретельно сплановані заняття;
  • зміцнює позитивну поведінку дитини;
  • залучає батьків до процесу лікування.

Лікування дитини повинно відповідати її індивідуальним потребам. Ви знаєте свою дитину краще, ніж будь-хто інший, тому краще за інших розбираєтеся в її потребах. Поставте собі такі запитання:

  • У чому полягають сильні сторони моєї дитини, а в чому слабкі?
  • Яка поведінка дитини викликає проблеми, яких важливих навичок їй не вистачає?
  • Яким способом моя дитина найкраще вчиться - спостерігаючи, слухаючи або роблячи?
  • Що приносить задоволення моїй дитині і як ці заняття використовувати в її лікуванні та навчанні?

Нарешті, запам'ятайте: неважливо, який план лікування ви виберете, важливо те, наскільки ви самі будете брати участь у цьому процесі. Ви дуже допоможете дитині, якщо братимете участь у лікуванні разом із психологом, дотримуючись його рекомендації вдома. Тому для позитивного результату важливе й ваше хороше самопочуття.Вибір методів лікуванняЄ величезна кількість засобів і методів лікування аутизму. Деякі з них спрямовані на усунення поганої поведінки, розвиток комунікативних і соціальних навичок, інші - на розвиток сенсорної інтеграції, моторики, емоційної сфери й чутливості до їжі.При такому розмаїтті методів важливо самому вивчити їх, проконсультуватися з експертами, ставити їм запитання. Однак не варто покладатися тільки на один метод лікування. Метою лікування повинно бути усунення унікального набору симптомів, які проявляються в дитини. Часто це вимагає комплексного лікування з використанням декількох методів.

Традиційне лікування аутизму включає в себе поведінкову терапію, розвиток навичок мовлення, ігрову терапію, фізіотерапію й розвиток навичок правильного харчування. При цьому потрібно пам'ятати про важливість постійного розпорядку. Слід постійно дотримуватися розробленої програми. Перш за все слід подумати, які навички й моделі поведінки найбільш важливі, і розвивати їх у першу чергу. Вилікувати всі симптоми відразу неможливо.Рекомендація 4. Шукайте допомоги й підтримкиДогляд за дитиною з розладом аутистичного спектру вимагає багато енергії й часу. Іноді ви можете почуватися враженими, схильними до стресу або знесиленими. Виховання дитини - заняття непросте, особливо виховання дитини з особливими потребами. Щоб бути турботливими батьками для своєї дитини, в першу чергу вам потрібно подбати про себе.

Не покладайтеся в усьому тільки на свої сили. Вам не потрібно робити все власноруч! Є багато місць, куди ви можете звернутися по пораду, захист і підтримку:

  • Група підтримки для людей з розладами аутистичного спектру.Участь у роботі таких груп - ефективний спосіб познайомитися з іншими сім'ями, котрі мають подібні труднощі. Батьки діляться між собою інформацією, запитують поради один у одного й надають один одному емоційну підтримку. Просто спілкуючись із такими ж сім'ями й ділячись своїм досвідом, батьки дітей з розладами аутистичного спектру позбавляються від відчуття ізольованості.
  • Послуги няні.Усі батьки потребують перерв для відпочинку. А батьки, які виховують дитину з розладом аутистичного спектру, тим більше. Можна тимчасово доручити обов'язки догляду за дитиною няні, отримавши відпочинок на кілька годин, днів або навіть тижнів.
  • Індивідуальна або сімейна консультація у психолога.Якщо ви відчуваєте стрес, занепокоєння або депресію, можете проконсультуватися у психолога або психотерапевта. Це безпечний спосіб відкрито поговорити про все, що ви відчуваєте. Сімейна психотерапія допоможе виявити проблеми, які виникають у житті сім'ї у зв'язку з розладом дитини, і налагодити стосунки.
  • Служби раннього втручання (для дітей до двох років).Діти до двох років можуть отримати допомогу в рамках програми раннього втручання. Для того, щоб узяти участь у даній програмі, дитина спочатку повинна пройти процедуру тестування. Якщо воно підтвердить наявність у дитини проблем з розвитком, з нею почнуть працювати фахівці. Допомога дитині включає в себе поведінкову, ігрову терапію, фізіотерапію та розвиток навичок мовлення. Метою даної програми є підготовка дитини до дитячого садка. Заняття проходять удома або в медичних установах. Щоб дізнатися адресу такої установи, зверніться до педіатра, пацієнтом якого є ваша дитина.
  • Спеціальні освітні установи (для дітей від трьох років).Діти віком від трьох років та старші можуть навчатися за спеціальними програмами. Як і програми раннього втручання, навчання в допоміжних групах дитячого садка або в спеціалізованих класах школи направлене на задоволення індивідуальних потреб дитини. Діти з розладами аутистичного спектру навчаються в малих групах з іншими дітьми, які мають затримку розвитку. Таким чином, їм приділяється більше уваги, їх навчання має індивідуальний характер. Однак діти повинні частину свого навчального дня проводити у звичайній групі/класі (тривалість цього часу залежить від здібностей дитини). Це робиться з метою створення для дитини умов, які не обмежуватимуть її та за яких вона зможе ефективно навчатися.
Кiлькiсть переглядiв: 290

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.